Příspěvek „V ASSISTu proběhla středoškolská praxe“

3. 6. 2018 • OznámeníOndřej Smíšek

V květnu jsme umožnili několika studentům středních škol zaměřených na informační technologie, aby si u nás splnili povinnou praxi. Připravit pro ně dvoutýdenní program nebylo úplně jednoduché, ale rozhodli jsme se to pojmout jako zajímavou výzvu. Zdá se, že zejména kyberbezpečnost je téma, které se na školách příliš neprobírá, v každodenní realitě se však ukazuje, že je to téma naprosto klíčové a i základní orientace v něm ve společnosti chybí.

Studentům jsme připravili sérii přednášek. Dozvěděli se, jaké ve firmě používáme technologie a co je náplní naší práce. Detailněji byla představena platforma IBM Power Systems (AS/400) se svými specifiky, což byly, podle očekávání, pro studenty zcela neznámé informace. Zájem projevili také o úvod do SQL.

Klíčovou roli v tématech nicméně hrála bezpečnost. Studenti se dozvěděli něco o typech kybernetických útoků, motivaci útočníků, objasněny byly některé pojmy. Dále se probíralo, jak poznat podvodné e-shopy a jak pomocí otevřených zdrojů (OSINT) získat a ověřovat informace. Mezi další témata patřil spam, phishing, cloud, umělá inteligence, bezpečná hesla, šifrování a hashování, internet věcí a wearables, monitoring síťového provozu, odhalování podvržených e-mailů, co je hoax, fake news či kyberterorismus. Studenti také ocenili pokročilé praktiky ve vyhledávání na Googlu a Seznamu, seznámili se s netiketou a diskutovali jsme také pohled do blízké budoucnosti ICT.

V praktické části programu si vyzkoušeli rozluštit nějaké šifry a poskládat i složitější SQL dotazy. Viděli také, jak lze nabourat přihlášení do systému Microsoft Windows. Součástí praxe bylo vytvoření prezentace a její následný přednes před ostatními účastníky. Naše minikonference se nesla v duchu programovacího jazyka Java, sítě Reddit či rozšířené a virtuální reality.

Dvoutýdenní praxe chtěla studentům přiblížit zajímavá a praktická témata informačních a komunikačních technologií. Soudě podle jejich reakcí se to povedlo. Příště k nám třeba budete chtít na praxi také vy. Neváhejte se nám ozvat, rádi se domluvíme na individuálním programu. Využít lze také platformu Akademie ASSIST nebo se přihlásit do širokého spektra kurzů, které naše firma nabízí.